Bahan-bahan (loyang 9 x 9 in / 8 x 8 in) :
Bahan A (diayak bersama) :
2 cawan tepung
¾ cawan serbuk koko
2 camca teh baking powder
2 camca teh soda bikarbonat
Bahan B (dipukul sebati) :
2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 camca teh esen vanilla
2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 camca teh esen vanilla
Bahan C (dibancuh) :
½ camca teh garam
1 camca teh Nescafe
1 cawan air panas
Cara-cara (telah saya permudahkan cara2nya) :
- Ayak Bahan A.
- Pukul sekejap Bahan B (lebih kurang 1 ½ minit).
- Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Kacau sekejap.
- Masukkan pula Bahan C. Kacau rata lagi.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
Bahan Topping / Ganache :-
1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sendok teh esen vanila
½ cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (lebih sedap kalu guna Van Houten)
Secubit garam
Cara-cara :
- Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker.
- Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar