Bahan-bahan Bahagian Bawah :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sendok besar gula
1 cawan santan pekat
4 cawan air
10 helai daun pandan
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya - dibuat bentuk kotak2 kecil yang tidak bertutup
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 sendok besar gula
1 cawan santan pekat
4 cawan air
10 helai daun pandan
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya - dibuat bentuk kotak2 kecil yang tidak bertutup
Cara-cara :
- Panaskan kukusan. Balut penutup dengan kain untuk mengelakkan air daripada menitis ke atas bahan kukusan.
- Kisar daun pandan bersama dengan air. Tapis dan campurkan dengan santan pekat.
- Masukkan semua bahan2 lain ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati semuanya. Tapis untuk hilangkan gentel.
- Sudukan 1 sendok kecil gula ke dalam bekas2 daun pisang tadi.
- Tuang pula adunan ke atas gula tadi sehingga separuh acuan dan kukus sekejap hingga bahagian atasnya agak2 keras sedikit.
- Kemudian tuangkan pula bahagian atasnya dan kukus lagi hingga masak.
Bahan-bahan Bahagian Atas :
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 sendok kecil garam
1 sendok makan gula (optional)
Cara-cara :
- Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati. Tapis.
- Tuangkan ke atas bahagian atas yang telah dikukus tadi.
Nota :
Kuantiti gula di bahagian bawah bergantung kepada selera masing2. Jika nak lebih manis, sudukan lebih gula dan sebaliknya.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar