Bahan-bahan (1 loyang 7" bulat) :
Untuk gula hangus :
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 camb mentega
1 cawan tepung gandum
2 camb soda bikarbonat
4 biji telur
1 cawan susu pekat
Cara-cara :
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, aduk rata.
- Masukkan pula tepung + soda. aduk lagi.
- Terakhir, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam" @ hingga masak (tergantung kepada oven masing2).
Tidak ada komentar:
Posting Komentar